Aangenaam! 
Susanne Boers

fietsbanner


FietsenCatalogus neemt jouw website uit handen

fietsbanner


Overtuigd? Neem contact op!
06 42656524
info@fietsencatalogus.nl

fietsbanner

5 opmerkelijke fietsroutes langs historische spoorlijnen


De betoverende charme van Europa ontdekken op twee wielen terwijl je over voormalige spoorlijnen fietst die een nieuw leven hebben gekregen als schilderachtige fietspaden? Dat kan! Hoewel veel spoorlijnen in Europa zijn verdwenen, heeft de transformatie ervan voor prachtige fietsroutes gezorgd. Wij verzamelden 5 opmerkelijke fietsroutes die ooit dienstdeden als spoorlijn.

 

Route 1: Vennbahn (Duitsland) - Een Historische Passeerweg

In Duitsland biedt de Vennbahn een nostalgische reiservaring. Ooit diende deze spoorlijn als levensader tussen de kolenregio rond Aken en de smelterijen in Lotharingen en Luxemburg. Nu, als een grensoverschrijdende fietsroute van 125 kilometer, voert het pad je van Aken geleidelijk naar de Hoge Venen en daalt af via de Ourvallei naar Troisvierges in Luxemburg. Je zult stille getuigenissen vinden van verlaten wagons, seininrichtingen en vergeten stationnetjes, soms zelfs met tentoonstellingen. Keizer Willem I legde deze spoorlijn aan in 1882, en hoewel het zijn belang verloor in de loop der jaren, heeft het zich getransformeerd tot een unieke fietservaring.

Route 2: Roger Lapébie (Frankrijk) - Fietsen door Wijnland

In het Franse wijngebied Entre-Deux-Mers ligt de Roger Lapébie-fietsroute, vernoemd naar de lokale held die de Tour de France won in 1937. Stop zeker even bij Station Vélo de Créon. Niet alleen om de bewijsstukken van Lapébie’s overwinningen te bekijken, maar ook om de ‘coconruimte’ te bezoeken voor een kopje koffie in alle rust. Het 47 kilometer lange pad volgt een oude spoorlijn waarover vroeger wijn uit de streek vervoerd. Deze route neemt je mee door pittoreske bossen, fruitboomgaarden en wijngaarden. Beginnend op ongeveer tien kilometer van Bordeaux, biedt deze route niet alleen prachtige natuurlijke schoonheid, maar ook een onderdompeling in de rijke geschiedenis van de regio.

Route 3. Via Verde de Ojos Negros (Spanje) - Spaanse Landschappelijke Pracht

De Via Verde de Ojos Negros is de langste 'via verde' van Spanje. Deze router slingert over 160 kilometer van het hoogland van Teruel naar de kuststad Valencia. Dit fietspad loopt parallel aan het nieuwe treinspoor en biedt een meeslepende reis door een landschap van rood zandsteenrotsen en weelderige valleien. Met sinaasappel-, mandarijn-, amandel-, druiven- en kaki-bomen langs de route, zul je worden betoverd door de kleuren en geuren van Spanje.

Route 4. Lijn 38 en 39 (België) - Het Belgische Groene Paradijs

De Lijnen 38 en 39, een deel van het RAVeL-netwerk, brengen je van het Drielandenpunt in Vaals naar Luik in België. Over een route van 50 kilometer ontdek je het pittoreske Land van Herve en ervaar je de smaken van de streek, variërend van Hervekaas tot Luikse gehaktballen. Met recente verbeteringen in de infrastructuur en een prachtig groen landschap, wordt dit pad vaak gebruikt voor woon-werkverkeer en recreatieve ritten.

Route 5. The Great Western Greenway (Ierland) - Ierse Pracht langs de Kust

De Great Western Greenway in Ierland biedt een adembenemend pad van 44 kilometer van Westport naar Achill Island over een voormalige spoorlijn, aangelegd in 1890. Volg het spoor van een voormalige treinroute die ooit het bergachtige graafschap Mayo doorkruiste. Met majestueuze bergen en serene meren omringd door schapen, is dit pad een oase voor natuurliefhebbers en geschiedenisenthousiasten.

Liever een fietsroute verkennen dichter bij huis?
Ontdek deze Nederlandse fietsroutes langs het water.

Bosch accu-guide
Bosch accu-guide
Accu's zijn zeer complexe componenten. Als je eenvoudige regels voor bediening, verzorging en transport in acht neemt, heeft dit een positief effect op de levensduur en veiligheid van je accu, zodat je vele jaren van je eBike kunt genieten. Lees verder...
Lees verder
Shimano lanceert schoenen recycling programma
Shimano lanceert schoenen recycling programma
Shimano lanceerde onlangs het Shimano Footwear Recycling Program in samenwerking met het Nederlandse bedrijf FastFeetGrinded. Lees verder...
Lees verder
Fietsen tegen kanker
Fietsen tegen kanker
In 2024 staan er verschillende inspirerende fietsevenementen op de planning die niet alleen leuk en uitdagend zijn, maar ook een belangrijk doel dienen: geld inzamelen voor kankeronderzoek. Hier is een overzicht van deze evenementen zodat je geen enkele kans mist om je steentje bij te dragen aan deze nobele zaak. Lees Verder...
Lees verder
CUBE Kathmandu Hybrid One 750 winnaar uit de ANWB E-biketest 2024!
CUBE Kathmandu Hybrid One 750 winnaar uit de ANWB E-biketest 2024!
We hebben een nieuwe winnaar in ons midden! De CUBE Kathmandu Hybrid One 750 komt namelijk als beste uit de test bij de ANWB E-biketest 2024! ANWB geeft aan: "De CUBE Kathmandu Hybrid One 750 is een e-bike waarmee je heel rap kunt fietsen. Te danken aan de sterke motor en derrailleurversnellingen. Ook bij een rustiger tempo is deze CUBE een fijne reisgenoot. De brede 55 mm banden en verende zadelpen en voorvork zorgen voor een soepele rit."
Lees verder
Recreatieve fietstochten | NFTU Toertochtenkalender 2024
Recreatieve fietstochten | NFTU Toertochtenkalender 2024
Bekijk hier het overzicht van recreatieve fietstochten georganiseerd door heel Nederland in 2024
Lees verder
Vouwfiets nieuwe favoriet
Vouwfiets nieuwe favoriet
Steeds meer mensen kiezen een ander vervoersmiddel dan de auto. Zo is de vouwfiets enorm populair op Marktplaats, blijkt uit onderzoek. Lees verder...
Lees verder
Merida Centurion Vario Cargobike vh Jaar 2024
Merida Centurion Vario Cargobike vh Jaar 2024
Merida Centurion Vario uitgeroepen tot Cargobike van het Jaar 2024. Tijdens het NieuwsFiets B2B festival zijn de Fiets Awards uitgereikt door de RAI vereniging. Door een onafhankelijke vakjury van de Fiets Awards werden alle ingezonden fietsen uitgebreid getest. Deze jury beoordeelde iedere fiets op een breed scala aan punten zoals techniek en constructie, rijeigenschappen, veiligheid en prijs-kwaliteitsverhouding. Met het innovatieve longtail concept is dat gelukt: in de categorie ‘Cargobike’ mag de Centurion Vario zich een jaar lang cargobike van het jaar noemen!
Lees verder
7 redenen waarom fietsen in de lente zo fijn is
7 redenen waarom fietsen in de lente zo fijn is
Eropuit met de fiets in de lente? Langere dagen, hogere temperaturen. Ontdek de 7 redenen waarom fietsen in de lente zo fijn is. Lees verder…
Lees verder
Gazelle Eclipse C380 E-bike vh Jaar 2024
Gazelle Eclipse C380 E-bike vh Jaar 2024
Gazelle Eclipse C380 uitgeroepen tot E-bike van het Jaar 2024 Tijdens het B2B Festival in de Brabanthallen in Den Bosch reikte de RAI Vereniging voor de 37ste keer de Fiets Awards uit. Onder luid applaus van het publiek werden de beste en meest innovatieve ontwerpen in zeven categorieën bekroond. De prijs voor E-bike van het jaar 2024 was voor de Gazelle Eclipse C380.
Lees verder