Fietsencatalogus

Aangenaam! 
Susanne Boers

fietsbanner


FietsenCatalogus neemt jouw website uit handen

fietsbanner


Overtuigd? Neem contact op!
06 42656524
info@fietsencatalogus.nl

fietsbanner

7 tips voor het optimaal onderhouden van je fiets


Een nieuwe fiets kopen doe je niet elke dag. Daarom is het belangrijk om je fiets in tiptop conditie te houden. Of het nu gaat om een stadfiets, mountainbike, racefiets of e-bike, dankzij deze 7 tips voor optimaal onderhoud kun je de levensduur van je fiets verlengen en blijven genieten van comfortabele en plezierige fietstochten.

Tip 1: Reinig je fiets regelmatig

Een schone fiets ziet er niet alleen beter uit, maar presteert ook beter. Maak er een gewoonte van om je fiets regelmatig schoon te maken met een zachte borstel en milde zeepoplossing. Vergeet niet om ook de ketting, tandwielen en remmen grondig schoon te maken. Dit helpt bij het verwijderen van vuil en stof dat de prestaties van je fiets kan beïnvloeden.

Tip 2: Controleer en smeer de ketting

Een goed gesmeerde ketting is essentieel voor een soepele fietstocht. Controleer regelmatig de staat van de ketting en smeer deze met fietskettingolie. Breng de olie aan op de schakels en veeg overtollig vet af met een schone doek. Een goed gesmeerde ketting vermindert wrijving, verlengt de levensduur van de ketting en zorgt voor een efficiëntere overdracht van energie.

Tip 3: Onderhoud de banden

Controleer regelmatig de bandenspanning en zorg ervoor dat je banden voldoende opgepompt zijn. Een optimale bandenspanning zorgt voor betere grip op de weg en voorkomt onnodige slijtage. Controleer ook op eventuele beschadigingen aan de banden en vervang ze indien nodig. Een goede bandenconditie draagt bij aan een veilige en comfortabele fietservaring.

Tip 5: Bescherm je fiets tegen weersinvloeden

Extreme weersomstandigheden kunnen schadelijk zijn voor je fiets. Neem de nodige maatregelen om je fiets te beschermen. Gebruik spatborden om opspattend water en vuil te verminderen. Overweeg ook het gebruik van een fietsbeschermhoes om je fiets te beschermen tegen regen, stof en zonnestralen wanneer deze niet in gebruik is.

Tip 6: Veilig opbergen van je fiets

Gebruik je je fiets voor langere tijd niet, zorg er dan voor dat je deze op de juiste manier opbergt. Bewaar je fiets op een droge plaats, bij voorkeur in een overdekte of binnenstalling, om roestvorming te voorkomen. Hang je fiets op of gebruik een fietsstandaard om de banden te ontlasten. Dit helpt bij het behoud van de juiste vorm en voorkomt schade aan de banden.

Tip 7: Regelmatige servicebeurten

Breng je fiets regelmatig naar een professionele fietsenwinkel voor een servicebeurt. Een ervaren fietstechnicus kan je fiets grondig controleren, kleine problemen oplossen en ervoor zorgen dat alle onderdelen goed functioneren. Door periodieke servicebeurten te laten uitvoeren, kun je potentiële problemen vroegtijdig detecteren en de levensduur van je fiets verlengen.

Rijd je een elektrische fiets? Lees dan ook deze handige tips voor het verlengen van de levensduur van je accu.

Top 10 mooiste fietsroutes van Nederland
Top 10 mooiste fietsroutes van Nederland
Ontdek de 10 mooiste fietsroutes van Nederland. Van De Onlanden in Groningen tot de Zwaakse Zweel in Zeeland. Lees verder...
Lees verder
Lease a Bike en de Fietsersbond: meer Nederlanders op de fiets naar het werk
Lease a Bike en de Fietsersbond: meer Nederlanders op de fiets naar het werk
Lease a Bike en de Fietsersbond slaan de handen ineen om meer Nederlanders op de fiets naar hun werk te krijgen. Lees verder...
Lees verder
Bosch accu-guide
Bosch accu-guide
Accu's zijn zeer complexe componenten. Als je eenvoudige regels voor bediening, verzorging en transport in acht neemt, heeft dit een positief effect op de levensduur en veiligheid van je accu, zodat je vele jaren van je eBike kunt genieten. Lees verder...
Lees verder
Shimano lanceert schoenen recycling programma
Shimano lanceert schoenen recycling programma
Shimano lanceerde onlangs het Shimano Footwear Recycling Program in samenwerking met het Nederlandse bedrijf FastFeetGrinded. Lees verder...
Lees verder
Fietsen tegen kanker
Fietsen tegen kanker
In 2024 staan er verschillende inspirerende fietsevenementen op de planning die niet alleen leuk en uitdagend zijn, maar ook een belangrijk doel dienen: geld inzamelen voor kankeronderzoek. Hier is een overzicht van deze evenementen zodat je geen enkele kans mist om je steentje bij te dragen aan deze nobele zaak. Lees Verder...
Lees verder
CUBE Kathmandu Hybrid One 750 winnaar uit de ANWB E-biketest 2024!
CUBE Kathmandu Hybrid One 750 winnaar uit de ANWB E-biketest 2024!
We hebben een nieuwe winnaar in ons midden! De CUBE Kathmandu Hybrid One 750 komt namelijk als beste uit de test bij de ANWB E-biketest 2024! ANWB geeft aan: "De CUBE Kathmandu Hybrid One 750 is een e-bike waarmee je heel rap kunt fietsen. Te danken aan de sterke motor en derrailleurversnellingen. Ook bij een rustiger tempo is deze CUBE een fijne reisgenoot. De brede 55 mm banden en verende zadelpen en voorvork zorgen voor een soepele rit."
Lees verder
Recreatieve fietstochten | NFTU Toertochtenkalender 2024
Recreatieve fietstochten | NFTU Toertochtenkalender 2024
Bekijk hier het overzicht van recreatieve fietstochten georganiseerd door heel Nederland in 2024
Lees verder
Vouwfiets nieuwe favoriet
Vouwfiets nieuwe favoriet
Steeds meer mensen kiezen een ander vervoersmiddel dan de auto. Zo is de vouwfiets enorm populair op Marktplaats, blijkt uit onderzoek. Lees verder...
Lees verder
Merida Centurion Vario Cargobike vh Jaar 2024
Merida Centurion Vario Cargobike vh Jaar 2024
Merida Centurion Vario uitgeroepen tot Cargobike van het Jaar 2024. Tijdens het NieuwsFiets B2B festival zijn de Fiets Awards uitgereikt door de RAI vereniging. Door een onafhankelijke vakjury van de Fiets Awards werden alle ingezonden fietsen uitgebreid getest. Deze jury beoordeelde iedere fiets op een breed scala aan punten zoals techniek en constructie, rijeigenschappen, veiligheid en prijs-kwaliteitsverhouding. Met het innovatieve longtail concept is dat gelukt: in de categorie ‘Cargobike’ mag de Centurion Vario zich een jaar lang cargobike van het jaar noemen!
Lees verder