Fietsencatalogus

Aangenaam! 
Susanne Boers

fietsbanner


FietsenCatalogus neemt jouw website uit handen

fietsbanner


Overtuigd? Neem contact op!
06 42656524
info@fietsencatalogus.nl

fietsbanner

Regels voor fietsverlichting en reflectie

Jaarlijks wordt met de fietsverlichtingscampagne van Veilig Verkeer Nederland aandacht gevestigd op goede fietsverlichting, erg belangrijk! Maar hoe zit het met de wettelijke regels als het aankomt op fietsverlichting? Mag je licht knipperen? Geldt een los fietslampje ook? En zit het met reflectoren?

Wanneer moet je je fietsverlichting aanzetten?
We zijn allemaal wel eens 's avonds in de auto gestapt en hebben gemerkt hoe slecht zichtbaar fietsers zonder verlichting kunnen zijn. In Nederland is het verplicht om je fietsverlichting aan te zetten in het donker en bij slecht zicht overdag. Als je dit nalaat, riskeer je een boete. Een handige vuistregel is: zet je fietsverlichting aan zodra de straatverlichting aangaat.

De wettelijke regels voor fietsverlichting
De wettelijke regels voor fietsverlichting zijn duidelijk en moeten strikt worden nageleefd. Doe je dat niet? Dan riskeer je een boete.

  • Wit of geel licht voor, rood licht achter.
  • De lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen.
  • De verlichting mag andere weggebruikers niet verblinden.
  • Niets mag de lampjes bedekken.
  • Knipperende verlichting is niet toegestaan.
  • Bij fietsen met twee voorwielen moeten aan de voorkant twee witte of gele lichten worden geplaatst, op gelijke afstand vanuit het midden van de fiets.
  • Extra verlichting of spaakverlichting is niet toegestaan.
     

Losse fietslampjes
Het antwoord op de vraag: ‘mag je een los fietslampje plaatsen?’ is: ja. Maar let op, ook voor losse fietslampjes gelden bepaalde regels. Zo mag je een los fietslampje in plaats van op je fiets ook aan je kleding of tas bevestigen, maar alleen op het bovenlichaam. Het is niet toegestaan om lampjes op je hoofd, armen of benen te bevestigen.

Vaste fietslampen
Hoewel het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, heeft vaste fietsverlichting altijd de voorkeur. En wil je er zeker van zijn dat je kiest voor de beste vaste fietsverlichting? Let dan op het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RFK). Op de website van de Stichting RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) vind je handige tips, feitjes en merken met het keurmerk.

Regels voor Reflectie
Naast fietsverlichting is reflectie ook van groot belang om goed op te vallen op de fiets. En ook voor reflectoren gelden wettelijke regels:

  • Een rode reflector (geen driehoek) op de achterkant van de fiets.
  • Witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden. Vaak hebben banden al cirkelvormige reflectoren, maar zo niet, dan kun je een witte of gele reflector aan je wiel bevestigen (minimaal één per wiel).
  • Vier (amber)gele reflectoren op de pedalen.
  • Spaakreflectoren die in de lengte op een spaak worden vastgemaakt, zijn niet toegestaan.
  • Als je een fiets met twee achterwielen hebt, moet aan de voorkant een extra witte reflector worden bevestigd.
Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Bosch eBike Systems heeft een nieuwe generatie gelanceerd van de Performance Line CX. Daarin komen kracht en controle samen.
Lees verder
Fietsen op een e-bike in de herfst
Fietsen op een e-bike in de herfst
De herfst is een prachtig seizoen om te fietsen, vooral met een e-bike. De frisse lucht, de kleurenpracht van vallende bladeren en rustige wegen zorgen voor de perfecte setting om eropuit te trekken. Echter, de herfst brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals natte wegen en kortere dagen. Om veilig en comfortabel op je e-bike te blijven rijden, is goed onderhoud essentieel. In deze blog delen we praktische tips voor het onderhoud van je e-bike in de herfstmaanden en hoe je optimaal kunt genieten van je ritten.
Lees verder
Waar moet een goed fietsjack aan voldoen? Tips voor de perfecte keuze!
Waar moet een goed fietsjack aan voldoen? Tips voor de perfecte keuze!
Waar moet je op letten bij het kiezen van een fietsjack? Van winddichtheid en ademend vermogen tot reflecterende details en comfort. Lees onze tips voor een comfortabele en veilige rit!
Lees verder
Welke Is Beter Voor Jouw Fiets of Motor, de open of gesloten ketting?
Welke Is Beter Voor Jouw Fiets of Motor, de open of gesloten ketting?
De ketting is een essentieel onderdeel van veel transportmiddelen, zoals fietsen en motoren. Maar wanneer je voor een nieuwe ketting kiest of onderhoud pleegt, komt de vraag vaak naar boven: moet je voor een open draaiende ketting gaan of een gesloten systeem kiezen? Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van je specifieke behoeften en omstandigheden. In dit artikel helpen we je de beste keuze te maken door de voor- en nadelen van beide systemen te bespreken.Routeoptie, Voor iedere fietser.
Lees verder
Dutch Cycling Week Programma, de viering van fietscultuur in Nederland
Dutch Cycling Week Programma, de viering van fietscultuur in Nederland
Nederland staat wereldwijd bekend als hét fietsland bij uitstek, en de Dutch Cycling Week is een viering van deze rijke fietscultuur. Van 28 september tot en met 6 oktober 2024 wordt Utrecht omgetoverd tot het kloppend hart van fietsend Nederland. Dit evenement biedt een gevarieerd programma dat de veelzijdigheid en het plezier van fietsen centraal stelt. In deze blog nemen we je mee door het programma van de Dutch Cycling Week en geven we je alle ins en outs die je moet weten om optimaal van dit evenement te genieten.
Lees verder
Een Iconisch Fietsevenement in Nederland, de Dam tot Dam FietsClassic
Een Iconisch Fietsevenement in Nederland, de Dam tot Dam FietsClassic
Nederland staat bekend om zijn liefde voor fietsen, en een van de meest iconische fietsevenementen van het jaar is de Dam tot Dam FietsClassic. Dit jaarlijkse evenement biedt fietsers van alle niveaus de kans om een unieke ervaring op te doen door enkele van de mooiste landschappen van Noord-Holland te verkennen. Van de historische Dam in Amsterdam tot de pittoreske Dam in Zaandam, deze klassieker is een must voor elke fietsliefhebber. In deze blog nemen we je mee door alles wat je moet weten over de Dam tot Dam FietsClassic, van de routeopties tot de praktische tips voor een geslaagde deelname.
Lees verder
Fietsveiligheid Vergroten met Achteruitkijkspiegels
Fietsveiligheid Vergroten met Achteruitkijkspiegels
In een wereld waar fietsen steeds populairder wordt, niet alleen voor recreatie maar ook voor woon-werkverkeer, wordt veiligheid op de fiets steeds belangrijker. Een vaak over het hoofd gezien maar cruciaal onderdeel van fietsveiligheid is de achteruitkijkspiegel. Laten we eens kijken waarom deze kleine accessoire een grote impact kan hebben op je fietsplezier en veiligheid. Lees verder...
Lees verder
Top 5 Europese Fietsroutes 2024, de Mooiste, Genomineerde Avonturen op Twee Wielen
Top 5 Europese Fietsroutes 2024, de Mooiste, Genomineerde Avonturen op Twee Wielen
Fietsliefhebbers opgelet! De strijd om de titel 'Fietsroute van het Jaar 2024' is in volle gang, en dit jaar hebben we een bijzonder spannende selectie van Europese routes. Of je nu houdt van golvende Scandinavische landschappen, historische Duitse steden, of de rustieke charme van het Franse platteland, er is voor elk wat wils. Laten we eens kijken naar de vijf genomineerde routes die je fietshart sneller zullen laten kloppen. Lees verder...
Lees verder
Nederland Fietst, De Weg naar een Duurzamere en Gezondere Toekomst
Nederland Fietst, De Weg naar een Duurzamere en Gezondere Toekomst
Nederland staat wereldwijd bekend als fietsland bij uitstek. Onze fietspaden, fietsenstallingen en fietsende forensen zijn een toonbeeld voor veel andere landen. Toch blijkt uit recent onderzoek dat er nog veel ruimte is voor verbetering in ons eigen fietsgedrag. Hoewel een kwart van alle verplaatsingen in ons land met de fiets gebeurt - een percentage dat nergens ter wereld zo hoog ligt - blijkt dat we nog steeds te vaak de auto pakken voor korte ritjes. Lees verder...
Lees verder